“Als ik op de bok sta, vergeet ik alles”

Als kind stond Ger Vos al voor de pick-up te dirigeren. Nog steeds noemt hij het het mooiste vak ter wereld. “Als ik op de bok sta, vergeet ik alles om me heen.” Toch neemt hij eind november na 25 jaar afscheid van het Wagenings vocaal ensemble Vivavoce.

Geboren in 1945 lag een carrière in de muziek niet voor de hand. Vos begon dan ook als elektrotechnisch ingenieur. Maar de liefde voor de muziek kreeg toch de overhand en op latere leeftijd studeerde hij alsnog af aan het conservatorium. De muziek bracht hem ook naar Wageningen. “Ik groeide op in Kerkrade. Als dirigent was dat echter een lastige plek om te wonen. Ik had koren in Brabant en in Wageningen. Toen ook Haarlem er bij kwam, bleek Wageningen een prima plek om te wonen en het lag heerlijk centraal.”

In augustus 1993 werd de basis gelegd voor wat later vocaal ensemble Vivavoce zou gaan heten. Een aantal fanatieke jonge zangers uit het Wageningse muziekleven maakte die zomer samen met dirigent Ger Vos een muziekreis naar Frankrijk. Dit beviel zo goed dat besloten werd het zingen in kleine bezetting voort te zetten. In 2015 nam Ger Vos na 30 jaar afscheid als dirigent bij de Wageningse Studenten Koor- en Orkestvereniging. Daar heeft hij vele studenten kennis laten maken met de koorzang. Hij heeft in het verleden samen met Toonkunstkoor Wageningen vele grote oratoriumwerken uitgevoerd en de koorcultuur in Wageningen gestimuleerd. Op 18 maart van dit jaar, na wederom een sfeervolle uitvoering van Bach’s Matthäus Passion door Vivavoce, werd hij door burgemeester Geert van Rumund, onderscheiden met het Erezilver van de stad Wageningen voor zijn verdiensten voor de Wageningse koorwereld. Het werken met amateurs geeft Vos veel voldoening. “Het is prachtig om als dirigent zo’n groep naar je hand te zetten en hen naar een semiprofessioneel niveau te brengen. De drie Wageningse koren die ik heb mogen leiden, hebben dat niveau absoluut.” De afscheidsconcerten zijn niet in Wageningen. Volgens Vos mist Wageningen een echt goede concertzaal: “De akoestiek in de Grote Kerk op de Markt is prachtig, maar is die is te klein. Producties zijn duur en je moet genoeg bezoekers hebben om het rendabel te krijgen.” Tijdens de afscheidsconcerten brengt Vivavoce Ein Deutsches requiem van Brahms ten gehore. Het is een van de favoriete werken van Vos. “Het staat in mijn top 5. Ik ben dol op Brahms en de romantiek. Het stuk is ook symbolisch, het biedt troost aan de nabestaanden, de zangers die ik achterlaat. Gelukkig is er een zeer goede opvolger die het hoge niveau van Vivavoce kan handhaven.

De afscheidsconcerten van Vos met Vivavoce zijn samen met symfonieorkest de Philharmonie uit Amsterdam op vrijdag 23 november in de Westerkerk in Amsterdam en op zaterdag 24 november in Musis Sacrum in Arnhem. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.vivavoce.nl.