Haarlemse penning van verdienste voor dirigent Ger Vos

HAARLEM – Burgemeester Wienen heeft zondag 10 november in de Philharmonie de Haarlemse penning van verdienste toegekend aan dirigent Ger Vos (75). Dit vanwege diens grote en langdurige inzet voor het Concertkoor Haarlem, een kwalitatief hoogstaand Haarlems oratoriumkoor. Met deze inzet toonde Vos zich verdienstelijk voor de zangkunst in de regio Haarlem.

Het Concertkoor Haarlem, tot 1999 Koor Katholiek Haarlem, is in 1946 opgericht door de bekende Haarlemse componist, organist en dirigent Albert de Klerk. In 1991 nam Ger Vos het dirigeerstokje over. Hij reist sindsdien wekelijks van zijn woonplaats Wageningen naar Haarlem om het Concertkoor Haarlem te begeleiden. De dynamische, inspirerende maar ook veeleisende wijze waarop hij dit doet zijn kenmerkend voor zijn stijl van werken. Ger Vos oogst waardering voor zijn interpretaties met respect voor de componist, waarbij hij de emotie uit de muziek weet over te brengen. Solisten en orkesten van hoog internationaal niveau verlenen graag hun medewerking aan het koor.

Het aandeel van jongere koorleden aan het Concertkoor Haarlem is de afgelopen jaren toegenomen. Jaarlijks voert het Concertkoor Haarlem onder leiding van Ger Vos een groot koorwerk op hoog niveau uit. Dit jaar is dat het Requiem van Verdi, samen met KCOV Excelsior uit Amsterdam. Dit concert voeren de koren uit op 10 november in de Philharmonie in Haarlem en op 17 november in het Concertgebouw Amsterdam.