Dirigent Ger Vos ontvangt Wagenings Erezilver

Na wederom een sfeervolle uitvoering van de Matthäus-Passion door Vocaal Ensemble Vivavoce op 18 maart in de Johannes de Doperkerk in Wageningen ontving dirigent Ger Vos uit handen van burgemeester Van Rumund het Wagenings Erezilver.

Sinds de oprichting van het koor, waar Ger nauw betrokken was, is hij dirigent bij dit vocaal ensemble. In november van dit jaar neemt hij na 25 jaar afscheid met een uitvoering van ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Dit voert Vocaal Ensemble Vivavoce uit met het Amsterdamse orkest de Philharmonie.

Aangezien het concert van afgelopen zondag de laatste uitvoering van Vivavoce met dirigent Vos in Wageningen is geweest, was dit de ideale gelegenheid om hem te onderscheiden voor zijn verdiensten voor de Wageningse koorwereld. Naast het dirigentschap bij Vocaal Ensemble Vivavoce was hij vele jaren in dezelfde functie verbonden aan het studentenkoor van de Wageningse Koor- en Orkestvereniging (WSKOV) en Toonkunstkoor Wageningen.
Als dirigent bij de WSKOV heeft hij veel studenten kennis laten maken met de koorzang. Zo’n kwarteeuw geleden is hieruit een koor van fanatieke zangers en zangeressen ontstaan, Jus d’Orange, later Vivavoce. Samen met het Toonkunstkoor heeft Ger vele grote oratoriumwerken uitgevoerd en de koorcultuur in Wageningen gestimuleerd. Vos heeft de afgelopen jaren samen met de verschillende koren tevens bijgedragen aan diverse herdenkingsconcerten op 4 mei.

Dankzij Ger Vos en Vivavoce is er inmiddels een traditie ontstaan rond de uitvoering van de Matthäus-Passion. Deze heeft in het 25-jarig bestaan van het koor zo’n beetje om de drie jaar plaats gevonden en het koor hoopt met een nieuwe dirigent deze traditie voort te zetten.